Enerji kaynağı güneş, ekonomik ve çevresel anlamda değer katıyor
Sonsuz enerji kaynağı güneşten alınan ışınlarla üretilen elektrik, bugün hem ekonomik anlamdahem de çevresel anlamda ülkeye birçok değer katıyor.
Güneş enerji sistemleri son yıllarda büyük bir gelişim sürecine girdi. Birçok fabrikada, tarımsal alanda ve evlerde elektrik üretimi için güneş panelleri kullanılıyor. Sonsuz enerji kaynağı güneşten alınan ışınlarla üretilen elektrik bugün, hem ekonomik anlamda hem de çevresel anlamda ülkeye birçok değer katıyor. Güneş enerji sistemlerinin geldiği noktayı ve çalışma şekillerini ve yatırımcıların merak ettiği konuları TURPAK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Erdinç Altıkulaç ve Genel Koordinatör Ramazan Oran ile konuştuk.
Güneş enerji sistemleri maliyetli midir? Kaç yılda yatırımı amorti eder?
İlk basta maliyetli görünebilir, fakat yılda ödediğiniz elektrik faturasını ile karsılaştırdığımızda 3-5 senede karlı olduğunuzu hesap edebilirsiniz.
Sistemle birlikte elektrik satışı yapılabilir mi?
Güneş paneli ile elektrik satılabilir. Burada önemli olan sistemi yaptıran kişinin elektrik dağıtım şirketine başvuru yapmasıdır. Bunun yanında güneş enerji sistemine başlanan Inverterin hatta bağlanabilen modellerden seçilmesi gerekiyor. Inverterler hatta bağlanabilen ve bağlanamayan olarak iki çeşittir çünkü.
Tarım?
Tarımda ve sanayide güneş enerji sistemlerini müşterilerimiz kullanabilir tabii ki. Elektrik şebekesi bulunmayan tarla ve bağ evlerinde akülü sistemler aracılığıyla güneş enerjisinden elektrik üretmek mümkün. Güneş enerji sistemine göre tasarlanan akülerde, üretilen elektrik depolanarak ihtiyaç halinde kullanılabilir. Bu aküler 25 yıla kadar garanti kapsamında üretilen akülerdir. Sanayi kuruluşlarımızda da çatıya kurulacak paneller ile güneş enerjisinden yüksek voltajda elektrik kazanmak ve bunu üretmek mümkün. Sanayi kullanımı için önemli olan nokta; fabrikanın ihtiyacı olan elektrik oranını iyi hesaplayarak kurulacak olan sistemdir. Gerekli fizibilite çalışmaları yapıldıktan sonra fabrikadaki makineleri, rotları ve diğer cihazları çalıştırabilecek kadar enerji, sisteme verilebilmektedir.
Sistem kurarken nelere dikkat etmeliyiz?
Sistemi hesap ederken ilk önce müşteri ile istişare etmek gerekir. Kullanılan makinelerin elektrik kullanımını hesap edip şartlara uygun bir sistem çıkartılabilinir. Burada önemli olan müşterinin kullandığı veya kullanmak istediği alet, makine, gibi şeylerin gereken elektrik ihtiyacını öğrenmek ve hesaplamaktır.
Kışın sistem enerji üretmeye devam eder mi?
Güneş panelleri az güneş bile olduğunda elektrik üretebilir. Çünkü sistem güneşin ışınlarıyla çalışmaktadır. Sıcaklık önemli değildir. Yaz ile kış arasındaki tek fark ise gün içerisinde yazın havaların daha geç, kışın ise erken kararması nedeniyle çıkmaktadır.
Akülü sistemler nasıl çalışır?
Güneş panellerinden üretilen elektrik bir cihaz yardımı ile akülere verilir. Akülerde olan DC elektrik inverterdeAC’ye dönüştürülür ve kullanmaya hazırdır. Akülü sistemi hem elektrik hattı olamayan bir yerde hem de elektrik hattına bağlı olarak kullanabilirsiniz. Sistem, evinizde gündüz panellerden elektrik kullanır aksam ise bunu akülerden sağlar.
Akülerin maliyeti ne kadardır?
Önceden de bahsettiğimiz gibi güneş enerji için özel tasarlanmış aküler biraz maliyetlidir, fakat piyasada olan 2 sene garanti verilen akülerden değildir. Bu akülerin garantisi 20-25 senedir. Verimliliği çok uzundur, bu sebepten dolayı aküyü uzun bir süre değiştirmenize gerek kalmaz
Akülü sistemde nelere dikkat etmek gerekir?
Akü sistemlerinde dikkat edilmesi gereken tabii ki öbür sistemlerdeki gibi kullandığınız makineler ve elektrikli cihazlardır. İşyerinizdeki ya da evinizdeki elektrikli cihazların ihtiyacı olan elektriği belirlemek önemlidir. Akülü sistem şebekenin olmadığı yerlerde üretilen elektriğin depolanmasını sağlayarak gün içerisinde sürekli kullanıma olanak sağlar.
BEDRETTİN YALÇIN -KONYA
Varşava Azərbaycan Evində növbəti İntensiv Karyera Təlimi keçiriləcək
Meeting of the Deputy Minister with the Rector of the Institute of Diplomatic Studies
Dışişleri Bakanı’nın ABD Senatörü ile görüşmesi
AVUKAT MEHMET YILMAZ `DAN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
AVUKAT MAHMUT NEDİM KANKILIÇ`DAN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
AVUKAT SAKIP YAŞAR `DAN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI