Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ceferov ,65 yıllık Onurlu bir yaşam

Ceferov ,65 yıllık Onurlu bir yaşam

Ülker Piriyeva- AZERBAYCAN

Azadmedia.az Media Grup Başkanı Xelil Xelilov , “Profesör İbrahim Ceferov ve onun 65 yıllık Onurlu yaşam yolu” hakkında yazdı..

“Ne mutlu o insanlara ki, onların doğum günlerini bir ev değil, bir el kutlar.. Ona sağlıklı bir ömür ve mutlu günler dilerim..”

“Önümüzdeki günlerde yeni yaşını ve doğum gününü kutlayacak olan  İbrahim Ceferov da bu konuda seçilmiş kişilerden biridir. Binlerce öğrencinin ve ailelerinin gönlüne yol açan ve adı anıldığında yüzlerde minnettarlık ve gülümseme hissi ile anılan İbrahim Ceferov kimdir? Kendisinin eğitim, bilim ve araştırma alanında tanınmış insan olmasına rağmen, farklı sosyal tabakaların geniş okuyucu kitlesini göz önünde bulundurarak, bilim insanı, tanınmış insan olan fitopatolog, değerli pedagog olmakla beraber, Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi Rektörü, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi – AMEA muhabir üyesi Profesör İbrahim Ceferov hakkında Sizlere kısa bir girişde bulunayım”:
“20 Ocak 1956 yılında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin Şerur ilçesinin Düdenge köyünde dünyaya göz açtı, 1979’da Azerbaycan Tarım Enstitüsünde dinleyici, 1980-1985’ci yıllarda bu enstitünün öğrencisi oldu. Hayatını bağımsızlığımızın ve devletimizi güçlendirme yönünde Azerbaycan biliminin gelişmesine adayan bilim insanı Sayın İbrahim Ceferov, 2014 yılında AMEA’ya muhabir üye seçildi.

O, 1993-2002 yılları arasında Azerbaycan Tarım Akademisi Meyve Sebze ve Üzümcülük Fakültesinin, onun ardından Ziraat Mühendisliyi ve Toprak Bilimleri Fakültesinin dekanı, 2009-2013 yıllarında ise, Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı olarak görev yaptı. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının 25 Temmuz 2013 yılı tarihli emri ile Profesör İbrahim Ceferov, Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi Rektörlüğüne atandı.

Tanınmış bilim insanı Ceferov aynı zamanda, Azerbaycan’da, uluslararası, yabancı ülkelerde bilimsel kuruluşlara üye olarak kabul edilmiştir. Profesör Ceferovun fitopatoloji alanındaki çalışmaları uluslararası düzeye taşımakla beraber, faaliyet kapsamını genişletmek üzere bir çok işler yapmıştır. İbrahim Ceferov”un bilimsel araştırmasının sonuçları, ders kitapları, fitopatoloji çalışmaları ve onun öğrenilmesi için metodolojik öneriler dahil olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında yayınlanan 150’den fazla bilimsel çalışmada yansımıştır. Ceferov bunun yanı sıra, ayrıca yüksek nitelikli bilimsel personelin eğitimine katkıda bulunmuştur. Kendisinin bilimsel rehberliğinde 5 doktora tezi savunulmuştur.

Ceferov sadece olarak, bir araştırmacı bilim adamı değil, o aynı zamanda yetenekli bir öğretmen, bilimsel çalışmaları öğretimle yakından ilişkilendirebilen profesyonel bir pedagog, eğitimci, faaliyetinin en önemli kısmı Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi ile bağlantılı olan Profesördür. Azerbaycan ilm alanında ve kamuoyunda kendine ait özel yeri olan İbrahim Ceferov, Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesinin gelişmesine, bunun yanı sıra ülkemizde ve dünyada tanınmasına büyük katkı sağlamıştır. Bu yüzdendir ki, ADAU ismi geldiğinde ilk olarak  Profesör İbrahim Ceferov’un portresi göz önünde canlanmış bulunuyor. Evet, bugün Rektörlüğünü yaptığı “Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi”, öğrencilerin eğitim alabilmeleri için bütün iyi şartlara sahip bulunmaktadır. Kendi hayatını bilime, eğitime adamış, bilimsel ve sosyal çevrede büyük saygınlığı ile, profesyonelliği ile tanınan Ceferov, bugüne kadar yardım ettiği herkesin sempatisini kazanan güzel insanlardan biridir. O aynı zamanda, her zaman öğrencilerin yanında bulunan, onlarla sorunlarıyla yakından ilgilenen ve sorunlarını çözen yenilikçi bir lider bilim insanıdır.

Ceferov, rektör ve öğretmen olarak yetenekli öğrencilere her zaman manevi destek vermekle beraber, onların en sevimli öğretmenlerine çevrilmiştir. Evet, bu nedenledir ki, Profesör İbrahim Ceferov, 176.000 kullanıcı arasında sosyal medyada 2018 yılında yapılan öğrenci anket sorgusunda oyların % 53’ünü alarak, “Yılın en iyi Rektörü” seçilmiştir. Profesörün profesyonel rehberliği, yüksek kaliteli ve şeffaf eğitim olanakları, öğrenci odaklı çeşitli bilimsel etkinlikler, burslar, uluslararası değişim programlarına katılım, öğrencilerin sosyal ve yaşam koşulları en modern gereksinimleri, bununla beraber, ebeveyn-üniversite ilişkilerinin daha da geliştirilmesi yönündeki katkıları sayesinde, tarımda başarılı kariyer imkanları sağlanmış bulunmaktadır.

Rektörün çalışmaları devlet ve halk tarafından uygun şekilde değerlendirildi. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 7 Kasım 2016 tarihli “Tarım işçilerinin ödüllendirilmesi” hakkındakı emri ile bilim adamına tarımsal kalkınma hizmetleri ve kamu hizmetinde olan etkin faaliyetleri için 3. derece “Anavatana Hizmet İçin” madalya ile, “Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin Jübile madalyası”(1918-2018) ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nin “Bakü Devlet Üniversitesi’nin 100. Yıldönümü” (1919-2019) münasebeti ile Azerbaycan Cumhuriyet madalyası ile teltif edilmiştir. Sayın Ceferov aynı zamanda, 2016 yılında Kazakistan Milli Tarım Üniversitesi Fahri Profesörü ve 2018 yılında Moldova Devlet Tarım Üniversitesi Fahri Doktoru unvanını almıştır. Tabiiki, sayın Ceferov”un profesyonel yönetim faaliyetleri sonucunda ADAU’nun sesi her zaman yüksek tribünlerden duyulmuştur ve Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in dikkati bu eğitim kurumunda her zaman hissedilmiştir.

Üniversitenin modern standartlarını karşılayan iki katlı yurt”u, dünyadaki öğrenci yurtları ile karşılaştırılabilir. Bu yurtlar, tabii ki, yeni bağımsız adımlar atan öğrenciler için kendilerini çevrenin zararlı alışkanlıklarından korumak adına vazgeçilmezdir. Ebeveynlerle sohbet esnasında anlıyoruz ki, kendilerini çok rahat hissediyorlar, çünkü onlar çocuklarını İbrahim Ceferov’a ve onun kontrolü altında olan güvenli yurtlara emanet etmişler. Bundan başka, sosyal ağlarda da yer alan vidyolarda İbrahim beyin öğrencilerle açık büfede öğle yemeğinde, öğrencilerin mutlu günlerinde onlarla birlikte olması, öğrencilerine olan sevgisinin ve samimi bir insan olduğunun tezahürüdür.

Öğrencilerinin zor zamanlarında İbrahim Beyin kendisinin taksi ile bile öğrencisini evine gönderdiği olmuştur, lakin kendisi böyle şeylerin halk içinde bilinmesinden hiç hoşlanmaz.
Devletinden her zaman ilgi gören sayın Ceferov zor zamanlarda da her zaman devletinin yanında olmuş ve devleti için, halkı için elinden geleni yapmıştır. Okulunun şehre atılan roket kurbanlarına, zarar görmüşlere kucak açmış olması, Pandemi ve Vatan Savaşı sırasında Vakıflara ettiği maddi desteği bunun açık bir kanıtıdır.

Profesör sayın İbrahim Ceferov hakkında çok yazabilir ve konuşabiliriz. Az önce bahsettiğim şeyler onun onurlu hayatına kısa bir bakıştı, sadece.

İbrahim bey’in yeni 65 yaşı olmaktadır. Örnek aile rehberi, örnek bir eğitimci lider olan sayın İbrahim Ceferov, kendi yetenekleri ve çalışkanlığı sayesinde tüm bu yüksekliklere ulaşmıştır. Öğrencileriyle geçirdiği günler şanlı hayatının ayrılmaz bir parçası olduğu için sayın İbrahim hocaya sağlıklı, güzel ve sevdikleriyle birlikte mutlu günler diliyorum, onu öğrencileriyle birlikte en kısa zamanda konferans salonlarında görmek dileğiyle – 65 yaşı kutlu olsun..”

REKLAM ALANI