Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı Töreninde Konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı Töreninde Konuştu

14 Mart Tıp Bayramı Töreni, “Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı” ilan edilen bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle çevrim içi yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Koca, törene video mesaj gönderdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı törenine gönderdiği video mesajında, 14 Mart Tıp Bayramı’nın hayırlara vesile olmasını dileyerek, “Sağlık çalışanlarımıza emekleri, gayretleri, fedakarlıkları için ülkem ve milletim adına en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Görevi başında vefat edenler başta olmak üzere, dar-ı bekaya uğurladığımız tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’

İnsanlığın son bir asrın en ciddi sağlık felaketlerinden birini yaşadığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“Salgın, bize ‘Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’ sözündeki hikmeti bir kez daha göstermiştir. Bu süreç aynı zamanda sağlığa ve sağlık altyapısına yapılan yatırımın, ne kadar önemli, ne kadar gerekli olduğunu gözler önüne sermiştir. Bu süreçte sizlerin yükünü hafifletmek amacıyla, aralarında yüksek kapasiteli şehir hastanelerinin de olduğu 25 sağlık tesisi ile 11 ek hizmet binasını hizmete açtık. En riskli gruplardan başladığımız aşılama çalışmalarında dünyanın en önde gelen ülkeleri arasındayız. Hiç şüphesiz bu başarıda en büyük pay, gece gündüz demeden insanımızı sağlığına kavuşturmak için koşturan sağlık çalışanlarımıza aittir. Devletimiz ve milletimiz gibi şifa bulmasına vesile olduğunuz insanlar da sizlerin bu fedakarlığını asla unutmayacaktır. Tüm dünyayı derinden sarsan salgına karşı son bir yıldır yürüttüğümüz mücadeleyi başarıyla sonuçlandırmakta kararlıyız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, rehavete kapılmadan; temizlik, maske, mesafe kurallarına uyarak mücadelenin süreceğini vurgularken, sözlerini şöyle tamamladı:

“Tüm vatandaşlarımızı, tedbirlere riayet ederek, sağlık çalışanlarımıza destek olmaya çağırıyorum. Sözlerime son verirken sağlık camiamızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı tekrar tebrik ediyorum. Ülkemizin dört bir yanında görev yapan hekimlerimize, hemşirelerimize ve tüm sağlık çalışanlarına şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Hepinizi Allah’a emanet ediyorum. Kalın sağlıcakla.”

“Sağlık Çalışanları Yılı”

Törende konuşan Sağlık Bakanı Koca, meslektaşları, mesai arkadaşları ve sağlık ordusuna seslenerek, “Bizler sadece bir meslek seçmiş kişiler değiliz. Bizler takdir edilen ömrümüzü tamamlayana kadar varlığımızı ve tecrübemizi başka insanların hayatlarına dokunmak, onları koruma ya da iyileştirmeye adamayı tercih etmiş kişileriz. Bizler devletin yaşamasını insanın yaşamasına bağlamış bir geleneğin mensuplarıyız” diye konuştu.

Bakan Koca, yaptıkları teklif üzerine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bu yılın “Sağlık Çalışanları Yılı” ilan edildiğini anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Meslektaşlarımızdan ve ailelerimizden can yakan kayıplarımız oldu. Canlarımız yandı. Ruhları şad olsun. Gece gündüz demeden çalışan, bu kutsal görevi büyük fedakarlıklarla yerine getiren, varlıkların en şereflisi olan insana hizmet onurunu göğsünde taşıyan meslektaşlarımın 14 Mart Tıp Bayramı’nı yürekten kutlarım. 14 Mart’ı sadece bir güne sığdırılmış bir bayram olarak ele almak yerine, tüm sağlık çalışanlarımızı kucaklıyor ve bu haftayı ‘Sağlık Haftası’ olarak kutluyoruz.”

“Başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanı olmak bir ayrıcalıktır”

Törene video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a meslektaşları adına şükranlarını arz eden Koca, “Bizim vazifemiz, üstü açılanı örtmek, düşeni kaldırmak, ağlayanı güldürmektir. Ağrıya ilaç, yaraya merhem olmaktır, cerahate neşter vurmaktır. Bugünlerde istisnasız tüm insanlık gördü ki başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanı olmak bir ayrıcalıktır. Ne var ki üstlendiğimiz sorumluluk da bir o kadar ağırdır” şeklinde konuştu.

“Salgının etkilediği kesimlerin en başında sağlık çalışanları geldi”

Koca, salgının etkilediği kesimlerin en başında sağlık çalışanlarının geldiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Tüm insanlardan korunma talep edilirken onlar, ön safa atılarak mücadele verdi. Kimi acil serviste, kimi yoğun bakım ünitesinde, kimi hastalara teşhis koymak için, kimi ilaç ve aşı geliştirmek için laboratuvarlarında, kimi sahada hastalığı sınırlamak uğruna nefes almaksızın bir çalışma temposuna girdiler. Eğitimlerinden başlayarak meslek hayatları boyunca üstlendikleri fedakarlığın en müşahhas örneklerini bu dönemde gösterdiler.

Biliyorum, yapacak çok işimiz, gidilecek çok yolumuz var. İhtiyacımız olan azimli, kararlı, donanımlı, hakkaniyeti gözeten, yetkin kadrolardır. İnsana değer veren, insan sevgisini mesleğinin şiarı edinmiş güçlü ve nitelikli sağlık ordusudur. Ülke olarak bu hasletlere sahip bir sağlık ordumuz var. Bu nedenle geleceğimizden de eminiz.”

Çevrim içi program, Sağlık Bakanlığı, TRT ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliğinde hazırlanan “Gönüllerin Kahramanı Sağlıkçılar” adlı klibin izlenmesiyle başladı.

Konuşmanın ardından Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen “Sağlık Çalışanlarına Vefa” konulu yarışmada birinci olan “Sevgili Merhamet” adlı mektubun eser sahibi öğrenci tarafından seslendirildiği video ile “Sağlık Çalışanlarına Vefa” konulu yarışmaya gönderilen resimlerden oluşan video izlendi.

Programda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki sanatçılar tarafından mini konser de icra edildi.

kaynak:www.saglik.gov.tr

REKLAM ALANI