Cumhurbaşkanı Erdoğan, Engelli Kamu Personeli Atama Töreni’ne katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Engelli Kamu Personeli Atama Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Bugüne kadar yaptığımız 63 bin atamayla, engelli kardeşlerimizin hem hayata katılmalarını hem de kendileriyle birlikte topluma faydalı işler üreten bireyler hâline dönüşmelerini sağladık. Kamudaki engelli işçi sayısı da bu süreçte 127 bine yaklaştı. Böylece son 19 yılda kamuda istihdam edilen toplam engelli sayısı 192 bin sınırına dayandı” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Engelli Kamu Personeli Atama Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.
Konuşmasına, kendisini dinleyenleri selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadim gelenekteki “insanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışının, Anayasa’daki ifadesiyle “sosyal devlet” ilkesinin bir tezahürü olarak gördüğü Engelli Kamu Personeli Atama Töreni’nde olmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.
Bugün ataması yapılacak 2 bin 927 kişinin işlerinin ve görev yerlerinin hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu atama ile kamudaki engelli memur sayısının 66 bine ulaşacağını ifade etti. Hükûmete geldiklerinde kamuda sadece 5 bin 777 engelli memurun bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar yaptıkları atamalarla engellilerin hem hayata katılmalarını hem de kendileriyle birlikte topluma faydalı işler üreten bireyler hâline dönüşmelerini sağladıklarını söyledi.
Törende, kamuda çalışan engelliler adına konuşma yapan Turgay Karakaş’ı tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin çok önemli bir alanda hizmet verdiğini kaydetti.
“SON 19 YILDA KAMUDA İSTİHDAM EDİLEN TOPLAM ENGELLİ SAYISI 192 BİN SINIRINA DAYANDI”
Kamudaki engelli işçi sayısının da bu süreçte 127 bine yaklaştığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böylece son 19 yılda kamuda istihdam edilen toplam engelli sayısı 192 bin sınırına dayandı. Son olarak kamu kuruluşlarında 4-B, yani sözleşmeli statüsünde görev yapan personel için de yüzde 3 engelli çalıştırma mecburiyeti getirerek 12 bin engelli kardeşimize daha istihdam alanı açtık” dedi.
Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’na başvuru ücretini de kaldırarak memur olmak isteyen engellileri bu dertten kurtardıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer yandan engellilerin özel sektörde ve kendi girişimlerinde de görünürlüklerinin giderek arttığını vurguladı.
Artık her vatandaş gibi engelli vatandaşların da kabiliyetlerini, birikimlerini, gayretlerini sergileyerek iş hayatında yerlerini alabildiğini, iyi konumlara gelebildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda 3 bin 200 engelli vatandaşa kendi imkânını kurması için 65 bin liraya kadar hibe desteği verdiklerini dile getirdi. Bu tablonun gerisinde, engellilerin her seviyede rahatça eğitim alabilmelerini temin edecek altyapının kurulmuş, kendilerine gereken tüm desteklerin ve teşviklerin sağlamış olmasının bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeter ki gönüller, kalpler, fikirler engelli olmasın. Onun dışındaki her engeli aşacak iradeye, azme, güce, imkâna sahibiz” diye konuştu.
“SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN DÖRT BİR KOLDAN ÇALIŞMAYA BAŞLADIK”
“Hafiza-i beşer nisyan ile malüldür” sözünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Geçmişte yaşadığımız pek çok sıkıntı gibi engelli vatandaşların hangi şartlar, hangi zorluklar, hangi yokluklar, hangi vicdan yaralayıcı görüntüler içinde hayatını sürdürdüğünü de çabuk unuttuk. Bu ülkede, evinin en ücra köşesinde kilitli bir kapı ardında, her türlü insani imkândan yoksun şekilde yaşamaya mahkûm edilmiş engelliler vardı. Bu ülkede, zincirle veya iple bir yere bağlanıp, kendi evinin içinde dahi hayata karışmasına asla izin verilmeyen engelliler vardı. Bu ülkede, sokağa çıktığında horlanan, çok kötü muamelelere maruz kalan engelliler vardı. Herhangi bir ailede engelli bireyin olmasının o ailenin hayatının kararması anlamına geldiği dönemler yaşadık. Normal şartlarda geçimin sağlamakta, evine bakmakta, ihtiyaçlarını karşılamakta zaten zorlanan ailelerin, engelli bireylerin yükü altında ezildiği dönemler yaşadık. Hükûmete geldiğimizde ülkemizin her kesimi gibi engellilerimizi de uzun yılların birikimi olan ihmallerin, dertlerin, beklentilerin içinde bulduk. Hemen işe koyulduk ve sorunun çözümü için dört bir koldan çalışmaya başladık.”
Öncelikle engelli bireylerin aileleri üzerindeki maddi yüklerini ortadan kaldıracak tedbirler aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, engellilerin bakım evleri veya benzeri yerlere kapatılmasına gerek kalmadan, kendi aileleri yanında ihtiyaç duydukları hizmetleri alabilmelerini temin ettiklerini söyledi.
Evde bakım desteği, evde bakım yardımı, gündüz yaşam merkezleri, umut evleri gibi uygulamaları devreye aldıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçtiğimiz yılsonu itibarıyla evde bakım yardımı alan engelli sayısı 535 bin 700’e ulaştı. Okullarda kaynaştırma eğitimi alan engelli öğrenci sayısı 58 binden 320 bine çıktı. Özel eğitim sınıflarında öğrenim gören engelli sayısı da 7 binden 50 bin sınırına dayandı” şeklinde konuştu.
“HAYATIN HER ALANINDA ENGELLİLERİMİZİN HİZMETLERE ERİŞİMİNİ SAĞLAYACAK MEKANİZMALAR OLUŞTURULMASINI SAĞLADIK”
Üniversitelerin tamamında sayıları 50 bine yaklaşan yükseköğrenim öğrencilerine hizmet veren Engelli Öğrenci Koordinasyon Merkezi kurulduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Sadece eğitimle kalmadık, hayatın her alanında engellilerimizin hizmetlere erişimini sağlayacak mekanizmalar oluşturulmasını sağladık. Ulaşım araçlarından binalara kadar pek çok yerde erişilebilirliği kolaylaştıracak düzenlemeler yaptık. Verdiğimiz desteklerle, hayata geçirdiğimiz ücretsiz ulaşım uygulamaları vasıtasıyla engellilerin hayata katılımını kolaylaştırdık, teşvik ettik. Engellilerimizin önlerinin açıldığında nasıl büyük başarılar ortaya koyabileceklerinin en güzel örneklerine spor alanında şahit oluyoruz. Uluslararası müsabakalarda madalya üstüne madalya kazanan engelli sporcularımız bayrağımızı gururla dalgalandırırken, bizleri de sevince boğuyor. Ziyaret ettiğimiz şehirlerimizle azimle, coşkuyla, aşkla hayata sarılan engellilerimizi gördükçe, yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Şimdi de hazırladığımız 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi ile tüm bu çalışmaları daha ileriye taşımayı, engellilerimizin potansiyellerini en üst düzeyde kullanabilmelerini temin etmeyi hedefliyoruz. Çünkü biz, her vatandaşımız gibi engelli kardeşlerimizi de Allah için seviyor, onlara Allah rızası için hizmet veriyoruz. Niyet halis olunca, niyet hayır olunca akıbette ona göre tecelli ediyor.”
“YENİ BİR TARİHÎ HAMLENİN HAZIRLIKLARI İÇERİSİNDEYİZ”
Konuşmasının devamında, ülkelerin ve milletlerin tarihlerinde, onların asırlık yürüyüşlerine istikamet veren dönüm noktaları bulunduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin de bin yıllık vatanı olan Anadolu’da bu şekilde pek çok dönüm noktası yaşadığını kaydetti.
Sultan Alparslan’ın Malazgirt Zaferi’nden kısa bir süre sonra İznik’te Anadolu Selçuklu Devleti’nin kuruluşunun bir dönüm noktası olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ertuğrul Gazi’nin oğlu Osman Gazi tarafından Söğüt’te dikilen ve kısa sürede üç kıta yedi iklimi altında toplayan Osmanlı Devleti’nin kuruluşu da böyle bir dönüm noktasıydı. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından dört bir yandan paramparça edilmeye çalışılan vatanımızın, elimizde kalan son parçası Anadolu’da yükselttiğimiz Türkiye Cumhuriyeti bayrağı da böyle bir dönüm noktasıydı” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Şimdi de Anadolu’daki varlığımız, Cumhuriyet’imizin 99 yıllık birikimi ve geçtiğimiz 20 yılda ülkemize kazandırdığımız güçlü altyapı üzerinde yeni bir tarihî hamlenin hazırlıkları içerisindeyiz. Yunus Emre ‘Hamdık, piştik, yandık’ diyor ya. İşte biz de ülkemizi, hamlık dönemini geride bırakıp, pişme dönemine geçirmek için verdiğimiz mücadelenin son aşamasındayız. Osmanlı için bu kritik sıçrama dönemi İstanbul’un fethiydi. Bizim için de bu dönem, ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma, yani 2023 hedeflerimize ulaşma, 2053 vizyonumuza kilitlenme sürecidir. Milletçe bu safhaya gelene kadar çok mücadele ettik, çok çalıştık, çok emek harcadık, çok bedel ödedik, çok fedakârlık yaptık. Hani derler ya ‘yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik.’ İşte biz de uğraştık, didindik, çabaladık, kuyruğuna geldik.”
“BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE’NİN İNŞASI HEDEFİYLE HAZIRLADIĞIMIZ PROGRAMIMIZI ADIM ADIM UYGULUYORUZ”
Dünya dengeleri, küresel sağlık krizi ve onun açığa çıkardığı ekonomik sarsıntılarla bozulurken Türkiye’nin hazırlıklarının karşılığını, yatırımla istihdamla üretimle ihracatla cari fazlayla büyüme yoluyla aldığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sıkıntılar da olduğuna dikkati çekti.
“Vesayetten darbelere, terörden ekonomik tuzaklara kadar nice saldırıları göğüslemiş bir ülke olarak bu sıkıntıların da üstesinden geleceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hayat pahalılığı başta olmak üzere, kimi konjonktürel meselelerin bizi asıl hedeflerimizden, asıl vizyonumuzdan koparmasına izin veremeyiz. Vesayetin gücünü nasıl kırdıysak darbecilerin önünü nasıl kestiysek terör örgütlerinin başını nasıl ezdiysek ekonomik tetikçilere meydanı nasıl bırakmadıysak vatandaşlarımızı bugünkü sıkıntıların pençesinden de Allah’ın izniyle kurtaracağız. Büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası hedefiyle hazırladığımız programımızı adım adım uyguluyoruz. Ülkemizin ayağına vurulan her pranga gibi, faiz prangasını da döviz kuru prangasını da enflasyon prangasını da parçalayıp atacağız. Dikkat ederseniz artık faiz tartışması, gündemden önemli ölçüde düştü. Aynı şekilde döviz kuru da istikrara kavuştu. Şimdi sırada enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara indirme var. Ekonomi programımızın birinci amacı insanlarımızı işsiz, aşsız, gelirsiz bırakmamaktır. Yani istihdamı güçlendirmektir. Gelişmiş ülkelerin dahi ciddi savrulmalar yaşadığı istihdamda, biz salgın döneminde 3 milyon artış sağlamayı başardık. Böylece toplam istihdamı tarihimizde ilk defa, 30 milyonun üzerine çıkardık. Bu ne demek biliyor musunuz? Ülkemizde çalışabilecek çağ nüfusunun neredeyse yarısı istihdam ediliyor demektir.”
Sanayi, üretim, lojistik tarafında sıkıntı olmadığını, baharla birlikte turizm ve inşaat sezonunun açılacağını, böylece istihdam oranının hızla artmaya devam edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Siz sürekli felaket senaryoları yazarak milletin moralini bozmaya, umudunu zayıflatmaya, karamsarlık aşılamaya çalışanlara sakın ha bakmayın” dedi.
Türkiye’nin ekonomide tarihinin en güçlü dönemine girdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Yaz aylarıyla birlikte bu tablonun olumlu etkilerini hep birlikte görmeye başlayacak, 2023’e de Cumhuriyeti’mizin 100’ncü yılına yakışır bir siyasi ve ekonomik güçle gireceğiz. Hiç kimsenin bundan şüphesi olmasın. Yeter ki biz şu birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sahip çıkalım. Emin olun gerisi çok kolay. Hep diyorum ya ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız.”
Engellilere verilen hizmetlerde katkısı olanlara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ataması yapılanları da tebrik etti.
Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Saray Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan Hamide Coşkun ve Aysel Kürkçü’nün yaptığı “Deniz Feneri” isimli tablo takdim edildi.
Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, butona basarak engellilerin atamasını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, butona basarken Turgay Karakaş’ı da sahneye davet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, atanan bazı isimleri sayarak hayırlı olsun dileklerini iletti.
Tüm Haberler
kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/135695/cumhurbaskani-erdogan-engelli-kamu-personeli-atama-toreni-ne-katildi-