Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Siyaset Bilimci Ülker Piriyeva , “Azerbaycan-Türkiye dostluk ve kardeşlik ilişkileri, birlik ve beraberliğimizin açık ifadesidir”

Siyaset Bilimci Ülker Piriyeva , “Azerbaycan-Türkiye dostluk ve kardeşlik ilişkileri, birlik ve beraberliğimizin açık ifadesidir”
30.11.2021
A+
A-

1453 Kral Medya Grup  Azerbaycan Temsilcimiz ve Haber  Sitemizin Azerbaycan Temsilcisi Gazeteci  Siyaset Bilimci Ülker Piriyeva , “Azerbaycan-Türkiye dostluk ve kardeşlik ilişkileri, birlik ve beraberliğimizin açık ifadesidir”. diyerek açıklamalarda bulundu .

Piriyeva , Bu gün siyasi, ekonomik, askeri açıdan güçlü ve istikrarlı Türkiye, uluslararası arenada çok önemli bir yere sahiptir. Yürütülen geniş çaplı program ve projeler, kardeş ülkenin kapsamlı ilerlemesine ve refahına hizmet etmektedir. Stratejik gelişme çizgisinin başarısındaki en önemli etken şüphesiz halkın Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana duyduğu büyük güvendir.

Halklarımızın ortak tarihi, milli-manevi değerleri gibi sağlam temeller üzerinde duran Azerbaycan-Türkiye dostluk ve kardeşlik ilişkileri, birlik ve beraberliğimizin açık ifadesidir.

Bugün bu ilişkilerin tarihsel bir dönemine tanık oluyoruz. Liderlerimiz ile ülkelerimiz arasında imzalanan Şuşa Deklarasyonu’nda belirtilen amaç ve yönler doğrultusunda müttefik ilişkilerimiz her geçen gün genişlemekte ve yeni içeriklerle zenginleşmektedir.

Kardeş Türkiye devleti ve halkı Sayın Erdoğan’ın kararlı, sarsılmaz siyasi ve manevi desteği, Azerbaycan’ın topraklarının kurtuluşu için verdiği mücadelede büyük rol oynamıştır. Azerbaycan-Türkiye dayanışmasını bir kez daha tüm dünyaya gösteren bu desteği halkımız asla unutmayacaktır.
Her iki ülkenin Kafkasya bölgesinde istikrar ve güvenliği güçlendirme, tüm ekonomik ve ulaşım bağlarını yeniden kurma, bölge ülkeleri arasındaki ilişkileri normalleştirme ve kalıcı barışı sağlama çabalarına devam edeceğine olan inancımız tamdır.

Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki, bugün Türkiye’nin Türkiye-Rusya Ortak Merkezi’nin Azerbaycan’ın kurtarılmış Karabağ topraklarındaki faaliyetlerine yaptığı katkı, bölgede barış, istikrar ve refahın sağlanmasında önemli rolu vardır.

Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti, bağımsızlık, egemenlik, toprak bütünlüğü, uluslararası kabul görmüş sınırların dokunulmazlığı gibi ulusal çıkarlara dayalı konularda ikili ve çok taraflı formatlarda dayanışma ve karşılıklı yardımlaşma ilkelerinde de her daim bir birinin yanında olmuştur.
Bugün iki ülke arasında geliştirilen ve ulusal çıkarlarını karşılayan askeri-politik işbirliği üçüncü ülkelere yönelik değildir.
İki ülke arasında siber güvenlik alanında işbirliği ve bu alanda ortak araştırma, eğitim, karşılıklı teknik işbirliğinin daha da geliştirileceğinden eminiz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Azerbaycan halkının milli lideri Haydar Aliyev’in “Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir” ve “Bir millet iki devlet” olarak, ülkelerimiz ortak çabaları, halklarımızın milli ve manevi zenginliğine değer verilen sloganlar doğrultusunda her alanda birliğimizi, etkin ve aktif işbirliğimizi daha da güçlendirmeye ve geliştirmeye devam edecektir.

Bugün Türkiye, Azerbaycan’da petrol dışı sektörde en büyük yatırımcıdır. Azerbaycanlı şirketlerse, Türkiye’de özellikle enerji ve kimya sektörlerinde sermaye yatırımcılarıdır. 2002-2019 yılları arasında Türkiye’den Azerbaycan’a yapılan yatırımlar 11 milyar doları, Azerbaycan’dan Türkiye’ye yapılan yatırımlar ise 19,5 milyar doları buldu. 2020 yılının ilk yarısında Azerbaycan ekonomisine yapılan doğrudan yabancı yatırıma göre Türkiye, 259 milyon dolarlık yatırım ve yüzde 12,3’lük pay ile Birleşik Krallık’tan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Azerbaycan ile Türkiye arasında yatırımları artırmak için büyük bir potansiyel var.
Ülkelerimiz arasındaki uluslararası projeler, Azerbaycan ve Türkiye’nin bölgedeki konumunun güçlendirilmesi, stratejik önemlerinin artırılması, ticaret ve diğer alanlardaki gelirlerin artırılması, istihdam ve nüfusun refahının iyileştirilmesi açısından önemlidir.

ASİAD Azerbaycan olarak temel felsefemiz vatan, millet ve devlet için çalışmayı hedef tutmuş, millete ve devletlerimize hizmet yolunda her fedakarlığa hazır kimseler olarak çalışmalarımızı aralıksız sürdürmektir. Özellikle bu yolda gençlerimize yönelik, yani genç girişimcilerimizin önünü açmak için çalışmalar yapıyoruz. Ülkelerimizin model ve modern bir ülke olması, ülkemizin gelişimi ve geleceği için faydalı çalışmalar yapmayı amaç edindik ve bu konuda çalışmalarımızı ASİAD Azerbaycan olarak aralıksız sürüdüreceğiz.

Bu kapsamda Anadolu ASIAD iş dünyasının Azerbaycan temsilciliği ve Azerbaycan başkanı olarak, Kardeş Türkiye halkına her zaman barış ve refah diliyorum.

REKLAM ALANI