Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“SON 18 YILDA 4 BİN 440 ESERİ YENİDEN AİT OLDUĞU TOPRAKLARA KAVUŞTURDUK”

“SON 18 YILDA 4 BİN 440 ESERİ YENİDEN AİT OLDUĞU TOPRAKLARA KAVUŞTURDUK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin açılış programında yaptığı konuşmada, “İnsanımız arasında ayrım yapmadığımız gibi, sanatçılarımız, sanat dallarımız arasında da asla ayrımcılık yapmıyoruz. Ülkemizin kültür ve sanat hayatına ilave değer katacak, bu alanda çeşitliliği artıracak her türlü nitelikli esere destek veriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restore edilen Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin açılış programına katıldı.

Programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, restorasyonu tamamlanarak hizmete açılan Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin Ankara’ya, Türkiye’ye, kültür ve turizm dünyasına hayırlı olmasını dileyerek restorasyonda emeği geçenleri tebrik etti.

“MÜZE ÜÇ YILLIK TİTİZ BİR ÇALIŞMANIN SONUCUNDA, DAHA KULLANIŞLI BİR ALTYAPIYLA HİZMETE HAZIR HÂLE GELDİ”

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin Ankara’nın sembol eserlerinden birisi olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, merhum Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından 1930 yılında inşa edilen bu yapının, birinci millî mimarlık döneminin en güzel örneklerinden olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Ocakları Merkez Binası olarak projelendirilen, daha sonra Halkevine dönüştürülen bu müzenin, Ankara’da uzun yıllar kültür ve sanatın merkezi olduğunu anlattı.

Gerek kullanımından gerekse zamanla oluşan yıpranmadan dolayı kapsamlı bir restorasyon ihtiyacı doğan binada, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2017 yılında binada restorasyon çalışmalarına başlandığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, proje kapsamında yapının özgün mimari detaylarına sadık kalınarak taşıyıcı duvarların çelik kafeslerle güçlendirildiğini, böylece müzenin statik bakımdan tahkim edilerek depreme karşı eskisine göre çok daha dirençli hâle getirildiğini açıkladı.

Restorasyon sürecinde müzenin teknolojik altyapısını da yenilediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk resim ve heykel sanatının en nadide örneklerine ev sahipliği yapan müzemizin depolarındaki eserlerin akıllı depolama sistemiyle koruma altına alındığını, müzenin envanterindeki tüm eserlerin fotoğraflanarak belgelenerek dijital ortama aktarıldığını bildirdi.

Müzenin sağlıklı bir belgelendirme ve arşivleme imkânına kavuştuğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ankara Resim ve Heykel Müzesi üç yıllık titiz bir çalışmanın sonucunda daha modern, daha kullanışlı bir altyapıyla hizmete hazır hâle gelmiştir. Yapılan restorasyonla yeni bir çehre kazanan müzenin Başkentimizin çekim merkezlerinden biri olmayı sürdüreceğine inanıyorum” dedi.

“HER KARIŞINDAN TARİH FIŞKIRAN BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ”

“İnsanlık tarihi kadar eski, binlerce yıldır insanlığa istikamet çizmiş, her karışından âdeta tarih fışkıran bir ülkede yaşıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 81 vilayetin tamamının ayrı bir medeniyetin, farklı bir kültürün eserleriyle birer açık hava müzesi gibi olduğunu vurguladı.

Afrika’dan Asya’ya, Kudüs’ten Kırım’a, Balkanlar’a kadar pek çok yerde ecdada ait bir eserin muhakkak bulunduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Atalarımız fethettiği topraklara yüksek kültürü yanında medeniyetimizin ihtişamını yansıtan görkemli eserleriyle de mührünü vurmuştur. Medeniyet inşa etmek elbette zordur, emek ve zaman gerektiren bir iştir. Ama en az bunun kadar önemlisi; bu medeniyetin ürünlerine ve kültürüne sahip çıkmak, onu yaşatmak, devralınan mirası daha da geliştirmektir” diye konuştu.

“MAZİSİYLE BAĞLARI ZAYIFLAYAN TOPLUMLAR İSTİKBALİ İNŞA EDEMEZ”

Tarih içinden süzülüp gelen kültürel mirasın yeni nesillerin katkısıyla, yeni kuşakların ilaveleriyle zenginleştiğini ve süreklilik kazandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun için geleneği yeniden üretmek, yeniden işlemek, geçmişin birikimini altın sandukasından çıkartarak bugüne taşımak gerekir. Yahya Kemal bu serencamı ‘kökü mazide olan ati’ diye tarif ediyor. Bu süreçte zengin ve köklü tarihimizin nişaneleri olan müzelerimizin çok önemli roller üstlendiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anadolu’nun her bir şehrine yayılmış müzelerin hem maziyi hatırlatan hem de insanlığın ortak birikimini yansıtan müstesna eserler olduğunu kaydederek müzelerin her yönüyle milletin geçmişten geleceğe kurduğu birer kültür, sanat ve tarih köprüsü olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir dönem tarihe, sanata, kadim değerlere sahip çıkma konusunda yaşanan ihmalkârlığın müzelere de yansıdığına işaret ederek şöyle devam etti: “Tarihe ve sanata kendi sığ ideolojilerinin merceğinden bakanlar uzun yıllar müzelerimize bakımsızlığa, yıkıma, talana mahkûm etmiştir. Türk müzeciliği sembolik birkaç adım dışında hak ettiği ilgiyi hiçbir zaman görmemiştir. Çok daha vahimi, bir dönem müzecilik Ayasofya Camii’nde olduğu gibi milletin kutsallarıyla hesaplaşmanın aracı hâline dönüştürülmüştür. Tarihimizin önemli bir bölümünü reddeden bu zihniyet, ülkemizi yüz yılların birikiminden mahrum etmenin yanı sıra, kültür ve sanat hayatımızın çoraklaşmasına sebep olmuştur. Oysa kökleri kuruyan bir ağaç nasıl ayakta duramazsa, mazisiyle bağları zayıflayan toplumlar da istikbali inşa edemez. Tarihimizle ve coğrafyamızla ilişkimiz ne kadar köklü ve sağlam olursa esen rüzgârlara karşı direncimiz de o kadar güçlü olacaktır.”

“BU TOPRAKLARA AİT NE VARSA TÜRKİYE’NİN BİR ZENGİNLİĞİ OLARAK HEPSİNİ KUCAKLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu amaçla bir taraftan geçmişin yanlışlarını düzeltirken, diğer taraftan geleceğe damga vuracak uzun vadeli çalışmalar yürüttüklerinin altını çizerek, özellikle gençlerin tarihini bilen, kültürüne vakıf, aklıselim, kalbi selim ve zevkiselim sahibi bireyler olarak yetişmeleri için gayret gösterdiklerini söyledi.

“İnsanımız arasında ayrım yapmadığımız gibi, sanatçılarımız, sanat dallarımız arasında da asla ayrımcılık yapmıyoruz” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İmtiyazlarını kaybedenler bizi sürekli eleştirse de bu topraklara ait ne varsa Türkiye’nin bir zenginliği olarak hepsini kucaklamaya çalışıyoruz. Ülkemizin kültür ve sanat hayatına ilave değer katacak, bu alanda çeşitliliği artıracak her türlü nitelikli esere destek veriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 18 yılda milletin değerlerine yabancı zihniyetin bakımsızlığa mahkûm ettiği kültürel mirası tekrar ihya etmek için yoğun çaba harcadıklarına dikkati çekerek, tarihî eserleri restore etme, renove etme, kültür sanat hayatına yeniden katma noktasında pek çok projeyi hayata geçirdiklerini aktardı.

“SON 18 YILDA 4 BİN 440 ESERİ YENİDEN AİT OLDUĞU TOPRAKLARA KAVUŞTURDUK”

Koleksiyonuyla dünyanın sayılı örnekleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin restore edildiğini, geçen hafta Tunceli, Bursa ve Konya Akşehir’de üç önemli müzenin açıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye genelinde 156 müzemizi yenilerken, ayrıca ülkemize uluslararası standartta 52 yeni müze daha kazandırdık. Göreve geldiğimizde 42 olan kültür merkezi sayımız bugün 116’ya çıktı. Son 18 yılda 91 yurt içi ve 78 yurt dışı kültür varlığı sergisi düzenledik. Destek ve teşviklere bağlı olarak müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısına da çok ciddi artış yaşandı. 2002 yılında 7,5 milyonu dahi bulmayan müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı bugün 42 milyonu aşmıştır” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin, yurt dışındaki kültürel varlıklarını da ihmal etmediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü başta olmak üzere ilgili kurumlar vasıtasıyla nerede bir ata yadigârı eser varsa ona sahip çıktıklarını söyledi.

Yurt dışına kaçırılan eserlerin tekrar Türkiye’ye dönmesi için de yoğun gayret gösterdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yönde yapılan hukuki ve diplomatik çalışmalar neticesinde son 18 yılda 4 bin 440 eseri yeniden ait olduğu topraklara kavuşturduklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bununla birlikte, paha biçilmez birçok eserimizin hâlen dünyanın önemli müzelerinde sergilendiğini de biliyoruz. Çalınan bu eserlerin iadesi için mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Türkiye’yi kültür ve sanatta hak ettiği konuma kavuşturana dek çalışmaya, koşturmaya, mücadeleye devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 senesini inşallah diğer alanlarla birlikte kültür ve sanatta da çok daha güçlü karşılayacağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin Ankara ve Türkiye’ye hayırlı olması temennisinde bulundu, burada görev yapacaklara başarılar diledi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve ekibine eserin tekrar kazandırılmasından dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2020’yi artık geride bıraktığımız bugünlerde 2021’in ülkemiz için, milletimiz için hayırlara vesile olmasını, bu koronavirüs belasından tüm insanlığı kurtarmasını Rabbimden niyaz ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

KAYNAK:www.tccb.gov.tr

REKLAM ALANI