Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Genel Başkanı Hakan Yüksel, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, barış ve huzurun insanlığın ortak geleceği kadar tarım, gıda güvenliği ve sürdürülebilir üretim açısından da büyük önem taşıdığını belirtti.
Hakan Yüksel, dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaş ve çatışmaların milyonlarca insanın hayatını olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, tarımsal üretimin sürdürülebilmesi ve gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için barış ve istikrarın vazgeçilmez olduğunu ifade etti.
TARIMKON Genel Başkanı Hakan Yüksel, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“1 Eylül Dünya Barış Günü, insanlığın ortak geleceği için barışın, huzurun ve kardeşliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırladığımız anlamlı bir gündür.
Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşlar ve çatışmalar, yalnızca insanların hayatlarını değil; tarımsal üretimi, gıda tedarik zincirlerini ve ülkelerin ekonomik dengelerini de derinden etkilemektedir. Savaşın olduğu yerde üretim sekteye uğramakta, tarlalar boş kalmakta, gıda güvenliği tehdit edilmekte ve milyonlarca insan temel ihtiyaçlara ulaşmakta zorluk yaşamaktadır.
Tarım, insanlığın ortak geleceğinin temel taşlarından biridir. Toprağın bereketi sınır tanımaz. Bir ülkede yaşanan kriz, günümüzde küresel gıda sisteminin tamamını etkileyebilmektedir. Bu nedenle dünya genelinde barışın ve istikrarın güçlendirilmesi, aynı zamanda küresel gıda güvenliğinin korunması anlamına gelmektedir.
Bizler tarım ve gıda sektörünün temsilcileri olarak üreticimizin emeğini korumak, üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak ve gelecek nesillere daha güçlü bir tarım sektörü bırakmak için çalışıyoruz. Bunun en önemli şartlarından biri ise huzur ve güven ortamının korunmasıdır.
Türkiye, sahip olduğu tarımsal potansiyeli, üretim gücü ve stratejik konumu ile bölgesel ve küresel gıda güvenliğinde önemli bir role sahiptir. Ülkemizin tarımsal üretimini daha da güçlendirmek, çiftçimizin emeğini desteklemek ve gıda güvenliğimizi kalıcı hale getirmek hepimizin ortak sorumluluğudur.
Dünyada hiçbir çocuk açlıkla, savaşla veya yoksullukla sınanmamalıdır. Çocuklarımızın geleceğe umutla bakabilmesi için bugün barışı, kardeşliği, dayanışmayı ve adaleti daha güçlü şekilde savunmalıyız.
Dileğimiz; tarlaların savaşlarla değil üretimle, sofraların yoklukla değil bereketle, insanların korkuyla değil umutla anıldığı bir dünya düzenidir.
Barışın olduğu yerde üretim, üretimin olduğu yerde bereket, bereketin olduğu yerde ise umut vardır. İnsanlığın ortak geleceği için barışa, kardeşliğe ve dayanışmaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız bulunmaktadır.
Bu duygu ve düşüncelerle başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlığın 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutluyor; savaşların sona erdiği, tarımın ve üretimin güçlendiği, gıda güvenliğinin sağlandığı, barış ve kardeşliğin hâkim olduğu bir dünya diliyorum.”
ABDULLAH YİĞİT – ANKARA
Renk Gazetesi