Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Kaya, Buğday Sezonu İle İlgili Değerlendirmelerde Bulundu

Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Kaya, Buğday Sezonu İle İlgili Değerlendirmelerde Bulundu
13.06.2023
A+
A-

YAYIN TARIHI: 13.06.2023

Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Kaya, Buğday Sezonu İle İlgili Değerlendirmelerde Bulundu

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Kaya, Buğday Sezonu İle İlgili Değerlendirmelerde Bulundu

Türkiye’de 2021 yılında ekili alanların 55,4 milyon dekarında 14,5 milyon ton ekmeklik buğday, 12 milyon dekarında 3,2 milyon ton makarnalık buğday üretildiği biliniyor. Geçtiğimiz yıl, Ukrayna-Rusya hattında devam eden savaş buğday piyasası açısından bizleri oldukça endişelendirişti. Ancak, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslararası alada izlediği politika neticesinde açılan tahıl koridoru iç ve hatta dış piyasanın dengesini korudu. Üretici ve tüccarımız, tüm dünya pazarında öngörülen buğday krizini izlenilen başarılı politikalar ve devletin fiyat desteğiyle dengeli biçimde geçirdi.

Bu yıl, küresel buğday tüketimi iartış eğiliminde. Çin’in büyük stokları tutmaya devam etmesi ve daha yüksek seviyelerde buğday yem kullanımı beklentisi nedeniyle, buğday kullanımının artmasına önemli bir katkıda bulunacağı öngörülüyor.

Uluslararası piyasalarda, buğday fiyatları artıyor. Dünya genelinde kuraklıklar ve hava koşullarındaki belirsizliklerin yanı sıra, lojistik sorunlar nedeniyle de arz sıkıntısı mevcut. Ayrıca, dünya genelinde gıda talebi giderek artıyor ve bu da fiyat ivmesini koruyor.

Buğday Türkiye’nin en önde gelen tarım ürünlerinden biridir. Türkiye’de buğday üretimi yıllık ortalama 20 milyon ton civarındadır ve üretiminin yaklaşık %70’i ekmeklik buğdaydır . Buğdayın Türkiye ekonomisindeki yeri dikkate değerdir. Türkiye’nin GSYİH’sinin yaklaşık %7’si tarım sektöründen gelmektedir ve buğday da tarım sektörünün önemli bir parçasıdır .

TMO’nun belirlediği fiyatlar, üreticilerin ürünlerini satarken referans alabilecekleri bir fiyat olarak kabul edilir.

Türkiye’de Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından belirlenen 2023 yılı buğday ve arpa alım fiyatları açıklandı. TMO alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira olarak kararlaştırdı. Bakanlık tarafından sisteme kayıtlı çiftçilere buğdayda ton başına bin lira, arpa için ise 500 lira destek verilecek. Dünya piyasalarındaki fiyatlar göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin önemli bir denge oluşturduğu görülebilir. İç piyasada ticari işleyiş etkilenmeden, çiftçi de korunarak istikrarlı biçimde ilerleniyor. Üretici ve tüccarımız için hayırlı ve bereketli bir sezon diliyorum.

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttontelegram sharing buttonwhatsapp sharing buttonprint sharing button

 

kaynak:https://www.sutb.org.tr/IcerikDetay/Haber/101258

REKLAM ALANI